Pecan butter VG,GF/ Maslo z orzechow pekan

Pecan butter VG,GF/ Maslo z orzechow pekan, gluten free, vegan, healthy, nutrition, nut butter, orzechy, masło orzechowe, wegańskie, zdrowe, home made

Each type of nut has a distinctive taste, for some time now pecans are my favourite. 
These are high-calorie product, but they are very valuable addition to the diet.
Pecans, are rich in protein, fibre, vitamin B,C,K and huge amount of vitamin E, minerals like calcium, iron, magnesium, potassium and sodium. 
Eating a few of them provide more than 20 percent of daily requirement of zinc and vitamin B1.
But you can not overdo the amount you eat, 100 grams is almost 700 calories.


 These nuts also contain unsaturated fatty acids and antioxidants. Regular consumption of any nuts, reduces the risk of cancer,  help to increase immunity, lower levels of bad cholesterol and improve metabolism. Pecans are also great for our skin, helping us having that beautiful healthy looking and radiant skin, lets don't forget about the benefits for hair.


If you are a nut butter addict like me you will love this recipe:

You will need:

1 1/2 cup of pecans ( you can toast them a little)
1-3 tbsp of coconut oil
pinch of himalayan salt ( or sea salt)
1 tbsp of lucuma powder ( if you don't have it its ok)
1/2 tsp of vanilla powder

Blend and pulse all the ingredients for couple minutes until it reaches fine consistency ( you cal leave crunchy bits if you want). Stop and scrape down the sides as needed, and pulse again.

Enjoy on the toast, with apples, bananas, cookies, chocolate......... use your imagination.






Każdy rodzaj orzechów ma charakterystyczny dla siebie smak, od jakiegoś czasu pekany są moimi ulubionymi.
Orzechy pekan sa bardzo wysokokaloryczne, ale są one bardzo cennym zodatkiem w naszej diecie.
Pekan, są bogate w białko, błonnik, witamine B, C, K i dużej ilości witaminy E, składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, magnez, potas i sód.
Jedzenie kilku orzechow dziennie zapewni nam ponad 20 procent dziennego zapotrzebowania na cynk i witamine B1.
Ale nie można przesadzać z ich ilościa, tylko w 100 gram to prawie 700 calorie!!!



I tu przepisik, na pyszne maslo orzechowe.

Będziesz potrzebować:

1 1/2 szklanki pekan (można trochę stostowac)
1-3 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli himalajskiej (lub sól morska)
1 łyżka proszku Lucuma (jeśli nie masz to jest ok)
1/2 łyżeczki wanilli

Mieszamy wszystkie skladniki w robocie kuchennym i pulsujemy przez kilka minut, aż nasze maslo osiągnie doskonałą konsystencję (można zostawic chrupiące kawałki,jeśli chcesz). 

Jewdz na grzance, z jabłkami, bananami, ciasteczka, czekolada ..........



Labels: , , , , , , , , ,