Vegan Lentil Pâté/ Wegański pasztet z soczewicy

Vegan Lentil Pâté/ Wegański pasztet z soczewicy, lentil pate, vegan, wegańskie,

If you’ve had pâté before (animal or vegan kind, and you enjoyed it)  then you will most likely love this new recipe for vegan lentil pate.

As you may know, lentils are great protein source and super filling!!  

If you are a meat eater you are probably thinking, hmmmmm, not sure about this whole lentil patê. Well, when I told my husband that this is a lentil patê he couldn't believe it, and it takes only 45min.

Ingredients:
cup dried puy lentils
2 1/2 cups of water
3 bay leaf
3 tbsp chilli olive oil
4 cloves garlic, peeled 
pinch of ground pepper 
1 large onion, chopped
pinch himalayan or sea salt
fresh chopped basil or parsley


Method:

1. Add water, lentils and bay leaf to a cooking pot. Bring to a boil then cover and reduce the water.
2. Simmer for about 20 minutes until lentils are soft. Stir occasionally.
3. While lentils are cooking,fry onion and garlic until onions are golden, about 10 minutes and add to cooked lentils when ready. ( remember to remove the bay leafs)
4.Add the lentils and onion to food processor and process until smooth. Add in the remaining ingredients and process until smooth. Add extra olive oil if you want more creamy consistence.
( Optionally,drizzle with olive oil and chopped herbs. I served mine on a baguette cut into slices.) 







Jeśli lubisz pasztet, zwierzęcy lub wegański, jestem pewna ze polubisz ten przepis.

Jak wiadomo, soczewica jest doskonałym źródłem białka i jest bardzo sycąca !! Wiec jedzmy jej wiecej.

Składniki:
1 szklanka suszonej soczewica puy
2 1/2 szklanki wody
3 liść laurowy
3 łyżki olelwy
4 ząbki czosnku, obrane
szczypta mielonego pieprzu
1 duża cebula, posiekana
szczypta soli himalajskiej lub morskiej
świeża posiekana bazylia lub pietruszka


Metoda:

1. Dodaj wody, soczewicy i liść laurowy do garnka. Doprowadzić do wrzenia, doprowadz do wrzenia, po czym zmniejsz ogien do mniejszego.

2. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż soczewica będą miękka. Mieszaj od czasu do czasu. 

3. Podczas gotowania soczewicy, podsmaż cebulę i czosnek (na złoteo), około 10 minut i dodać do gotowanej soczewicy, gdy juz bedzie gotowa. (Pamiętaj, aby usunąć liście laurowe)

4.Dodaj soczewicę i cebulę do miksera i mixuj aż będzie jednolite. Doodad pozostałych składników i jeszcze pomiksuj. Dodaj ekstra oliwy z oliwek, jeśli chcesz bardziej kremową konsystencję.

(Opcjonalnie, skropić oliwą i posiekanymi ziołami)




Labels: , , , , , ,