Gingerbread cookies GF/ Bezglutenowe pierniczki




My mums gingerbread cookies are the best! Full of honey, spices, perfectly baked, and that fantastic taste. My mum usually makes gingerbread cookies 2-3 weeks before Christmas but this year we both left it until now.
This year for me its pretty amazing. We will spent first Christmas as married couple and.... together. Before Mr M had to work or I went to Poland to spend it with my parents.
But anyway, lets get back to the subject.

This recipe is very easy to make. The original recipe is for double the ingredients but I am sure that you don't need to make over 100 cookies :).




500g gluten free flour
2 eggs ( for vegan option use vegan eggs)
3 tsp cinnamon 
1/2 tsp cardamom
1/4 tsp cloves powder
1/4 tsp ginger powder
1/4 tsp vanilla powder
1 tbsp cacao powder
2 tsp baking powder ( I used gluten free)
100gr gr coconut sugar (powdered)
150 gr honey/coconut nectar
125gr organic butter
pinch of salt


Method:
1. In a small cooking pan, on very small heat melt butter with honey.
2. All dry ingredients mix in  big bowl, add eggs, mix and knead to obtain a smooth dough.
3. Roll out the dough to 4 mm thickness, dusting with a small amount of flour - just enough so the dough don't stick to the board.
4. Cut your cookies.
5.Bake for 8 min in 180 C.


If your dough is to dry, add 1 tbsp spoon of water or plant milk at the time. If dough is to sticky add some more flour.








U mnie w domku juz pachnie piernikami. Choinka, przybrana, pierniki polukrowane.... czekamy na Swietego Mikolaja.


A u was jak ida przygotowania do Swiat?


Dzisiaj dziele sie z wami przepisem mojej many, lekko zmodyfikowanym.
Moje mamusinee pierniki są najlepsze! Pełne miodu, przypraw korzennych, i cudowne w smaku. Mama zwykle robe pierniczki  2-3 tygodnie przed świętami Bożego Narodzenia, ale w tym roku oboje czekałysmy aż do teraz.


Ten przepis jest bardzo łatwy do wykonania. 
Oryginalny przepis jest z podwójnej ilosci składników, ale dla was mam ilosci jake ja uzylam.



500g mąki bezglutenowej ( mozesz uzyc normalnej jesli nie masz alergii)
2 jajka (dla opcji wegańskiej używać wegańskie jaja)
3 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki goździków
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki proszku waniliowego
1 łyżka proszek kakaowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia (ja użyłam bezglutenowy)
100 g brązowego cukru (w proszku)
150 g miod /badz kokosowy nektar czy inny slodzil
125gr masła
szczypta soli


Metoda:
1. W małej patelni, na małym ogniu stopić masło z miodem.
2. Wszystkie składniki wymieszać w duzej misce, dodać jajka, wymieszać i zagnieść, aby uzyskać gładkie ciasto.
3. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, niewielką ilością mąki przypruszyc stolnice - wystarczy odrobina by cast sie nie przyklejalo.
4. Wytnij plików cookie.
5.Piecz przez 8 minut w 180 ° C


Jeśli ciasto jest suche, dodać 1 łyżke wody lub mleka roślinnego, az uszykamy sprezyste cistto ktore sie nie kruszy. Jeśli ciasto jest lepkie dodać trochę więcej mąki.





















Labels: , , , , , , , , ,